Kavring

Igår var det dags för en kavring! Doftar fortfarande ljuvligt här hemma!

Receptet är hämtat från min kokbok Kärlek, Oliver och Timjan- mat för välbefinnande av Anna och Fanny Bergenström. Ingen degblandare behövs. Bara lite planering.

Började i förrgår med 1/4 paket jäst, 1 msk salt, 2 dl filmjölk, ½ liter ljummet vatten, 2 dl rågkross och 1 liter grovt rågmjöl. Först rör man ut jästen i filen och sedan i med resten. Täck över och låt stå i rumstemperatur 24-36 timmar. Så att nyttigheterna och smaken kommer fram.


Efter 24 timmar. Degen jäser inte så mycket i detta steget så man behöver inte ha en superstor bunke.

Dag 2: Nu behöver du en rejäl bunke samt 1 msk stött brödkummin, 1 rågad msk stött fänkål, 5-6 dl vetemjöl, 1 dl mörk sirap, 100 g smält och avsmalnat smör, 2 dl solrosfrön, 1 msk vetemjöl att strö över. Stöt brödkummin och fänkål i en mortel. Blanda gårdagens deg, som nu luktar lite surt och halvgott, med sirap, smör, solrosfrön och sist mjöl blandat med kryddorna. Viktigt att blanda noga så det inte blir några mjölfickor. En ganska stor och tung deg så man får ta i lite!


Älskar att mortla. Doftar så härligt när kryddorna börjar krossas. Brukar inte använda brödkryddor när jag bakar, men i det här brödet är det kryddorna som är pricket över i:et så att säga.

Degen lägger man sedan i en smord och mjölad brödform ca 2 liter. Man får trycka till så att formen blir ordentligt packad. Sikta lite vetemjöl på och nagga med en gaffel så att ångan kan pysa ut under gräddningen. Annars kan brödet spricka. Låt jäsa 1-2 timmar och sedan in i ugnen på 200 grader.


Nu kommer det att jäsa kan jag lova. Jag vågade bara låta min jäsa i en timme, för den blev bara större och större...

Grädda 1 timme och 10 minuter tippa ut brödet ur formen och grädda det uppochner i ytterligare 10 minuter utan form. Linda in ordentligt i dubbla handdukar så att det inte torkar medan det svalnar. När brödet svalnat lägger man det i en plastpåse och knyter igen. Där får brödet mogna 1-2 dygn. Om man orkar vänta... 


Sååå gott!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0