Vildjäst del 3

Ja, då var det äntligen dags att slänga ihop själva brödet!


Så här såg "chefen" ut när jag tog den ur kylen. Ser blöt ut, men skenet bedrar för den var jättefast och seg!



Det blev ett Klassiskt franskt lantbröd med levain från Jan Hedhs bok som jag bakade samtidigt som jag kollade på Liftarens Guide till Galaxen. Jag kom aldrig igenom den boken, men filmen var så skön tycker jag! Bra med reklampauser så man kan baka bröd samtidigt!

Jag gjorde en halv sats eftersom det var första gången. Brödet innehåller: 250 g vatten, 200 g levain, 75 g grahamsmjöl, 25 g fint rågmjöl, 325 g vetemjöl special el. manitoba cream och 9 g havssalt.

Blanda allt utom salt i degbunke 13 minuter. Tillsätt saltet och arbeta på högre hastigeht i ca 5 minuter tills du tycker degen ser klar ut. Sedan får degen jäsa i ca 2 timmar i en inoljad plaslåda. Under tiden ska man stöta samman degen två gånger. När degen jäst klart, forma till en bulle och låt jäsa på mjölad bakduk. Jag hade min i en jäskorg. Sikta över grahamsmjöl.

Som vanligt med degar blir det mest smak om man låter de få långjäsa. Jag lät min jäsa över natten i kylen. Annars borde ca 2 timmar i rumstemperatur vara OK. Brödet ska bli dubbelt så stort. En annan fördel med jäsning över natt är att man då får färskt bröd på morgonen!





På morgonen sätter man ugnen på 250 grader med plåten i. Låt ugnen och plåten bli riktigt varma. Snitta bröden innan du sätter in dem på den varma plåten. Spraya in rikligt med vatten med en blomspruta i ugnen. (Ångan gör att bröden reser sig bättre.) Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Vädra ut ångan efter ytterligare 10 minuter. Baka bröden i ca 60 minuter. Vädra ytterligare 2 gånger under bakningen. Låt svalna på galler.

Jag tyckte inte att mitt bröd jäst så värst mycket. Kanske för att det var en kort natt... Hade inte riktigt tid att låta det jäsa i rumstemperatur så värst länge på morgonen eftersom jag skulle iväg och träna. Men så här blev det tillslut:



Lite kompakt blev det allt. God smak och härlig skorpa dock!

Nu när jag skriver receptet här ser jag ju att det ska vara levain i brödet. Jag använde jag mig av "chefen"... Kanske därför det blev lite kompakt då. Får helt enkelt prova igen!


Se här hur man gör en levain som man skulle haft i detta receptet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0