Surdegsvulkan

Ja, så här kan det se ut när man kommer hem om man har en surdeg på G.



Jag gör min surdeg enligt Martins recept.

Dag 1, morgon
30 g rågmjöl
100 g ljummet vatten

Blanda i en lite större burk och låt stå i 3 dagar på ett lagom varmt ställe (22-25 grader). Skåpet över kylen brukar vara bra. Sätt på ett lock utan att skruva åt eller lite plastfolie med små hål i. Skaka burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon
90 g rågmjöl
100 g ljummet vatten

Blanda i vatten och det nya mjölet och rör om.

Dag 4, kväll
60 g rågmjöl
100 g ljummet vatten

Nu bör surdegen ha börjat jäsa och ha en mindre angenäm doft. Häll först ut allt utom ca 50 gram innan du fyller på med mer mjöl och vatten och rör om.

Dag 5, morgon
Upprepa steget från dag 4, kväll

Dag 5, kväll
ca 10 timmar från morgondagens steg bör surdegen nu ha jäst och rest sig ordentligt. Konstistensen ska likna chokladmousse och din surdeg är nu klar!

Ska du inte baka direkt är det bara att sätta på locket och ställa in surdegen i kylen. Den behöver mat ungefär varje vecka. Min har klarat sig i 2 veckor utan mat också.

När du matar surdegen så häll ut lite grann så ca 50 g är kvar. Fyll på med 60 g mjöl och 100 g vatten. Rör runt ordentligt, på med locket och så in i kylen igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0