Mjuka läppar
Äntligen vår egen hudsalva!
Ja, ja, jag kanske är partisk, men det funkar faktiskt. Var ute och gick i minus 10 grader, snöfall och blåst i en timme och läpparna var fortfarande mjuka när jag kom hem! Dessutom helt utan animaliska fetter och vatten. I like!
Tomtemor
Jodå, det var härligt med jul i år igen. Hemma hos tomtemor och tomtefar är det alltid sådan julstämning. Själv hade jag inte pyntat något vidare, men mamma vet hur hon ska få till det hon!
Sötaste grisen vaktar pepparkakshuset.
Juleljus
Hemmagjort fågelgodis och en far som skottar i bakgrunden
Vattenläcka i stan resulterade i att vi var utan vatten på julafton. Men det fanns ju gott om vatten ute :-)
Porslinstomtar...
...riktig tomte!
MYCKET och GOD mat samt många paket, en midnattsgudstjänst, lite lagom med sömn, en julkonsert och lek med barnen. En bra jul med andra ord!
Julledigt
Ska bli riktigt härligt. Jag älskar den här tiden på året med allt julmys. Tänk om det bara hade varit vinter och mörkt och ingen jul på vintern. Som i Narnia när häxan regerade. Usch vad tråkigt det hade varit då. Men nu ska här firas jul!
Kvällsmys
15 minus ute och jag fryser! I vanlig ordning promenerade jag hem från jobbet idag (ca 40 min) och sitter nu här med yllekofta och torgvantar och börjar återfå värmen. Till min hjälp har jag varm choklad och nybakat bröd, med mycket smör och ost. Jag älskar mycket smör på mackan. Kanske inte så nyttigt, men jag är ju nyttig annars och vintertid behöver man ju lite extra fett, eller hur.
Varm choklad påminner så mycket om helgerna och loven när jag var liten. Då gjorde vi ofta varm choklad på morgonen. Blandar kakao, socker och grädde i muggen och blandar till en härlig gegga innan man häller på varm mjölk. Det får gärna vara mycket gegga, sisådär halva muggen, för man måste ju provsmaka. Ibland kunde jag göra en halv mugg av bara gegga och äta upp allt innan jag hann hälla på mjölken. Och det kan jag ju göra nu också :-)
Får nog bli en macka till, det var så gott. Ska sitta uppe ett tag till och göra klart mitt bildspel från Afrika. Det svåra är att hitta passande musik till, vilket är det jag har kvar.
Football with the kids!
(Jag var den som halkade i vatten-/lerpölen ni ser i bakgrunden. Det var hemskt kul tyckte alla andra, och jag också faktiskt!)
Träning
Vad det gäller träning brukar jag bara gå, spelar ingen roll om jag har lust eller inte. Det är som att äta. Man bara gör det. Ibland med mer entusiasm än andra gånger. Men oftast är det såå skönt! Det lustiga med träning är att de gånger man känner sig rätt motiverad före passet blir det tungt under passet och tvärtom. Idag var en sån gång jag längtade till träningen, men väl där var jag inte alls så peppad längre. Då är det tur att man har en så bra ledare, Otto Ziegler, och alla andra stammisar på passet som tjoar och ropar peppande! Men det är de gånger man får kämpa lite extra som man också kan vara lite mer nöjd med sig själv efteråt.
Skivstång/kondition var det idag. Ett så bra upplägg! Ca 1 timme skivstångspass och sedan ca en kvart med intervaller för att få upp konditionen också. 2 flugor i en smäll med andra ord!
Idag blev det dessutom 5 intervallövningar extra och så hade Otto bakat så vi fick kaka som belöning!
Vissa matar fåglar...
...andra matar kaniner.
För er som bor i Solna vet att det kryllar av kaniner här. Troligtvis någon som tröttnat på sitt husdjur och sedan har de spridit sig så som kaniner gör. Vi har en dam utanför oss som brukar mata kaninerna med morötter. Lite gulligt.
Caesarsallad!
Caesarsallad ikväll. Kom på att man kan göra denna rätt alldeles själv! Snabbt, nyttigt och gott, precis som jag vill ha det!
Och så här går det till:
Man behöver:
Romansallad
Körsbärstomater
Brödkrutonger
Egengjord caesardressing:
1 äggula
1 tsk senap (dijon)
2 msk olja
1 liten vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
½ tsk balsamvinäger
2 dl permesan och 3 sardellfiléer (i originalreceptet) men jag använde smulad fetaost istället.
Ska egentligen vara sardeller och parmesanost i dressingen, men det visste ju inte jag och hade inte heller lust att gå och handla, så det fick bli utan. Och det blev bra ändå. Dressingen i sig kanske inte blev riktigt lika god utan sardellerna, men jag hade smulad fetaost till i salladen och det ersatte lite av den salta speciella smaken. (Kanske till och med lika gott, eller godare!) Dressingen gör man genom att mixa ihop alla ingredienserna utom olja som hälls i en fin stråle mot slutet samtidigt som man fortsätter med mixern. Fetaosten smular jag ner direkt i salladen. Jag toppade min sallad med kycklingfiléer stekta i vitlök och sweet-sour-sås.
Varva sallad, tomater, krutonger, fetaost och dressing i en stor skål. Toppa med kycklingen och VOILA, fredagsmyset är räddat!
3-stängslad blir 4-stängslad!
Glädje när min redan 3-stängslade orkidé växer till sig och får ytterligare en blomstängsel! Dessutom har 2 av de andra återigen fått nya skott och jag ser fram emot nya blommor! Hur har jag då lyckats med detta? Ja, inte vet jag. De har stått lite lagom ljust och fått lite vatten när jag kommit ihåg. Någon gång har jag även bemödat mig med att ge de lite näring. Men mest har de skött sig själva, och det har de gjort alldeles utmärkt!
Tomaterna är borta
Fullt med rötter i krukorna! Begravde allt i en svart sopsäck. Den blev så tung att den än så länge bara står utanför dörren...
Nu känns det jättetomt i vardagsrummet. Skulle vara mysigt med en liten julgran som Claras, men orkar och hinner inte riktigt fixa. Orkidéerna fick äntligen plats i fönstret i alla fall. En av dem har fått nya skott! Julstjärnorna däremot kanske också sjunger på sista versen trots att det inte är jul än.
Sista skörden med en hel del omogna småttingar.
Favorit i repris
Grönkål på kokning
Det var så gott med fetaost istället för cheddar så jag tog det även den här gången. Dock var det både gluten och laktos i gårdagens paj.
Vitaminrik julsallad med granatäpple, nötter m.m
Laxcarpaccio
Nyttigt, festligt och supergott! 3 önskningar i ett.
Dessutom hade vi väldigt trevligt sällskap. Bjöd hem ett par vi träffade i kyrkan förra helgen. Kul med nya bekantskaper som känns som vänner från första stund!
Plötsligt händer det, igen
Tack SL
Saras fisksoppa!
Fräs 5 rivna morötter och 1 lök med lite cayennpeppar. Tillsätt 1 liter vatten samt 2 fiskbuljongtärningar. Låt koka upp.
Lägg i fisk av valfri sort samt 200 g räkost och låt småkoka lite. Ha i 2 dl creme faiche. salta och peppra.
Gott och enkelt en kylig vinterdag!
Mmmm
Godast chokladen?
trevlig lördag
Observera ängel nr 2 som vågar sticka ut från mängden!
Julmys
Så här har min adventsljusstake stått i flera dagar. Vet helt säkert att jag har ett helt paket med ljus kvar från förra året som jag tänkt sticka ner i mossan. Men som så många gånger förr måste det vara någon som gömt dem riktigt ordentligt för jag kan inte hitta dem någonstans...
Gick tillslut och köpte nya iallafall. Och titta så mysigt det blev!
(Tomaterna i bakgrunden is still going strong!)
Mossan är pimpad med lite juliga kanelstänger.
Back in business
Igår höll det dock på att gå åt skogen. Det hela började på jobbet. Där förvarade jag ca ½ kg blåbär i frysen. Blåbär som jag fått av min kollega. När jag skulle plocka med dem hem upptäcker jag att frysen pajat helt. Det stod ca 3 cm vatten i botten och det luktade riktigt unket, så där som det bara kan göra i en frys. Så det vara bara att kasta hela rasket. Typiskt. Fick gå och köpa blåbär istället.
Incident nr två skedde i själva bakprocessen. Precis när blåbärsdegen var på väg ner i jäslådan slängde jag ett extra öga på receptet och kom på att jag missat ca 2 dl rågmjöl. Tyckte väl att degen var lite väl lös... Så det fick blandas ner i ett litet senare skede än beräknat. Blev nog bra ändå.
Har inte gjort fyra bröd i form tidigare, men hade på förhand kollat att det fick plats 4 formar på gallret. Problemet var att när de väl skulle in i ugnen fick de inte plats likväl. Då fick jag ställa in den överblivna formen i kylen istället och grädda den när de andra var klara. Annars hade den fått jäsa på tok för länge. Och det gick ju alldeles utmärkt. Hoppas bröden blev goda! Fina blev dem iallafall!
I jäslådan. Tillslut.