Vildjäst del 2
Äntligen kommer fortsättningen på mitt vildjästprojekt!
Vildjästen har nu stått i kylen ca 2 månader, vilket den ska klara enligt Jan Hedh i alla fall. Det verkar som att den lever fortfarande för det doftar härligt!
Jag startade vildjästen enligt Martins recept. 125 g torkade aprikoser, 50 g honung, 25 g socker och 250 g vatten. Men fortsättningsvis använder jag Jan Hedhs recept genom att först göra en "mamma" och sedan en "chef".
Steg 1 "Mamma": Blanda 125 g vildjäst och 175 g vetemjöl special. Ska egentligen blandas i degblandare i 5 minuter, men jag tycker det är svårt att göra en sådan liten deg i min degblandare så jag knådade för hand genom att vika och dra i degen i 5 minuter istället. Denna lilla degklump låter jag sedan jäsa i en låda med lock ovanför kylen där det är lite varmare och trevligare för degen att jäsa. Där får den stå i ca 4 timmar.
Steg 2 "Chef": Tillsätt 125 g vatten och 175 g vetemjöl special till "mamman" och blanda i degbunke 5 minuter. Låt stå och jäsa i ytterligare ca 4 timmar på något varmt ställe. Voilá du har nu en "chef" som du kan baka med. Den ska vara torr och homogen på ytan.
"Mamma"
På jäsning i en av mina nya fina gröna Margretheskålar. De är så fina och praktiska med lock och allt. Lite dyra dock.
"Chefen" kan man sedan förvara i kyl i ca 2 veckor. Helst inlindad i mjölad handduk eller burk. Enligt Jan Hedh surnar den långsammare inlindad i handduk, men jag kör nog låda. Det känns mer praktiskt.
Fortsättning följer här.