Det goda



Det här brödet är så superenkelt och så supergott att man praktiskt taget kan baka det varje dag! Fullt med nyttigheter, men smakar som kaka :-) Perfekt som energikick på eftermiddagsfikat.

Här är receptet:

Det goda brödet


2 dl havregryn

5 dl mjöl (ca 3 dl vete och 2 dl graham)

1 dl linfrö (krossat)

1 dl russin

1 dl hasselnötter (grovt hackade)

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 dl yoghurt

½ dl honung

½ dl lingonsylt

 

Blanda torrt. Blanda blött. Blanda samman. Häll den kletiga degen i en smord avlång form. In i ugnen på 200 grader ca 1 timme. Klart!


Gjorde det här brödet igår inför sminkklassen. Hade ingen lingonsylt så jag tog hallon istället, direkt från frysen. Det är nog ännu godare än med lingonsylt!
Man kan variera sig lite hur som helst. Nästa gång ska jag nog prova med blåbär.


Dagens skörd



Fördelen med att odla inomhus är att man fortfarande kan skörda tomater :-)

Varma färger kalla dagar

Idag har alla jag mött förklarat hur kallt det är ute.

Jag håller med.

Vi har haft 10 minus här. Mittådalsvallen har minus 25. Det är ännu kallare. Tur då är att det finns fina vänner som vill komma och dricka te och hålla en sminkklass hemma hos mig! Det värmer dessa kalla dagar. Jag är egentligen ganska lat av mig och sminkar mig inte så mycket förutom till fest. Men det är kul att få prova lite nya färger ändå.


Några av färgerna...


...och så här fin blev jag




Smak av jul!

Idag började jag dagen med en kylig promenad och passade på att kasta lite skräp. Jag är noga med sorteringen, men tyvärr har vi sopstationen en liten bit bort så det blir alltid överfullt innan det är dags att kasta.



Sedan vara det mysfrukost med varm choklad och äggmacka framför TVn och kongolesisk film: "Rafiki Mubaya". Så rolig :-)

I morgon är det första advent och det lilla julpynt jag har har åkt fram. Har verkligen julmyskänslor nu. Särskilt med den fina snön utanför fönstret. Har köpt mina allra första julstjärnor också! Tips på hur man tar hand om dem på bästa sätt?





Avslutade dagen med julbord hos Clas på Hörnet. Riktigt julbord och riktigt gott! Nu är jag redo för första advent :-)


African tea

Har börjat sortera bilder från Afrika, så det ska snart dyka upp lite om resan här. Så länge får ni hålla till godo med ett recept på African tea. Första gången jag gjorde det idag, men det är så enkelt!

Grunden är en del vatten och en del mjölk. Sedan kan man krydda lite som man vill. Det klassiska är ingefäran. Idag tog jag ingefäran och delade i små bitar och la i mjölk-vatten-blandingen. Sedan låter man det hela koka upp och vaktar så inte mjölken kokar över. Slängde med några kardemummakärnor också. Sedan fick det stå lite grann på svag värme och småputtra. Tillslut la jag även ner lite rött te ("Kalahari" med citrongräs) och så fick det dra någon minut.

Klart!





Jag pimpade även mitt te med lite rwandesisk honung!
Verkligen supernice kalla vinterkvällar som denna. Dessutom sägs ju ingefära vara bra så här i förkylningstider!


Afrika i hjärtat

Hemkommen från Hjärtat av Afrika och med mer Afrika i hjärtat!
Mera uppdateringar och bilder kommer senare.


Det här är utsikten från hotellet när vi var nere förra året.

Aha!

I did it again. Bakade favoritdinkeln alltså. Och den här gången blev det två stora ihopväxta monster! Jag kom på varför. Oftast brukar de få jäsa i plastlådan alldeles för länge eftersom de jäser när jag är på jobbet. De jäser upp supermycket, men sjunker ihop lite vid utbakning. Den här gången lät jag de jäsa en stund i kylen och så fick mannen, som är hemma nu, ta ut dem några timmar innan jag cyklade hem från jobbet. Plastlådan var inte alls lika full av uppjäst deg som vanligt, men de växte desto mer i ugnen och degen var fastare och mer hanterbar vid utbakning.
Slutsats: Låt inte degen jäsa för länge. Går det inte ihop med ditt schema så låt de jäsa en stund i kylen istället!


De här ska kollegorna få smaska på imorgon på tisdagsfikat. Tänkte bjuda eftersom jag går på semester snart!

Natti natti

Höstkänsla

Brr, nu är det riktigt kallt ute. Men jag gillar det. Bättre kallt friskt och härligt solsken än regn och rusk. Känner dock att en förkylning ev. är på väg att inta min kropp. Avstod därför från favoritpasset idag, jag stannar hemma och bakar bröd istället. Hoppas det får förkylningen på flykt :-)

Har uppdaterat videolänkarna från förra eventet med MindOverMatter. Kika in och inspireras vetja!

Chutney

För någon vecka sedan fick jag ju en kasse härliga äpplen från min kollega. Eftersom jag inte hinner baka bröd på alltihopa så tänkte jag testa på en äpplechutney. Jag använde ett recept från ICAs rutiga kokbok som grundrecept och spetsade till det med lite eget. Tillslut blev det så här:

* 1 kg äpplen (skala och skär i bitar)
* 1 gul lök (skala och hacka)
* 2 vitlöksklyftor (finhackad)
* 1 röd chili (finhackad)
* 2 dl äppelcidervinäger
* 2 dl mörkt muscuvadosocker
* 1 dl strösocker
* ca 1 msk färsk riven ingefära
* 1 kanelstång
* 2 msk gula senapsfrön
* 2 tsk curry
* 2 dl russin
* lite salt

Jag kärnade ur och skalade äpplena. Sedan fräste jag dem lite lätt i smör tillsammans med chili, lök och curry. Sedan blandade jag i resten och lät koka upp. Sedan får det stå och puttra på svag värme utan lock tills vätskan kokat in, ca 45 min. Röra om då och då får man också göra. Klart!



Jag fyllde sedan chutneyn i förvärmda glasburkar, satte på locket och lät de svalna. Skall tycligen hålla flera månader. Nu står de i kylen och gottar till sig!



Det blev några äpplebröd också, för mannens skull :-)

Deg överallt


Idag såg det ut så här när jag tittade till min deg. Deg i hela kylen.

Dessutom droppade det deg på golvet som jag naturligtvis trampade på med mannens tofflor. Så nu är det härlig rödbetsdeg nertrampad i köksmattan också. Kaklet i köket blev även det rosaskimrande... 

Men tillslut blev det 20 rödbetsfrallor och 4 dinkelfavoriter! Vilken tur att jag gick upp i tid iallafall. Har hunnit städa upp all rosa deg och ska nu gå och lämna lite blod (om blodvärderna är OK vill säga).


Rödbetsfrallor klara för leverans


Uppmanar alla att lämna blod. Så enkelt och kan hjälpa många! Ganska trevligt och så får man en liten koll av blodvärdet också! Klicka här för att ge blod!

Enklaste kvällsmaten

Enklaste kvällsmaten är nog denna. Dessutom väldigt gott!

Ta en tortilla och lägg på ost och valfritt pålägg.



Lägg återigen ost uppepå och så ytterligare en tortills på toppen. Pressa ihop och stek lätt på båda sidor i stekpanna. Kör ett kors med en pizzasliceare och du är hemma.




RSS 2.0