Kvällsmat med nya smaker

Omelett är perfekt som kvällsmat, särskilt efter ett träningspass. Idag slängde jag ner lite lök och soltorkade tomater samt toppade med basilika och en massa örtsalt. Gott!





Minisemester

Egentligen bara "vanlig" helg, men känns ändå som vi har varit på semester! I fredags åkte vi ner till västkusten för att tillbringa helgen med familjen. Ett barndop på lördagen och bara umgåtts med närmsta familjen hela helgen. Så skönt med lite miljöombyte och få bli ompysslad av föräldrar och syskon! Vi har bara tagit det lugnt, ätit gott och myst med barnen.


Mycket av tiden tillbringades på golvet eller i soffan.

Vi väljer nästan alltid att flyga ner. Vet att det ur miljösynpunkt kanske är bättre att ta tåget, men bor man en kvart från Bromma flygplats och blir hämtad på Landvetter av familjen som bor 20-30 minuter därifrån och dessutom får biljetter för 399 kr, så ser jag inte många anledningar till att ta SJ. Tåget kostar oftast betydligt mer, tar längre tid, och man vet aldrig när man kommer fram. Särskilt när man bara åker så här över helgen vill man inte slösa tid på själva resan utan få så mycket tid med familjen som möjligt.



Min mamma är en riktig bullmamma! Jag har många härliga minnen från när vi var små och det ofta doftade nybakt när man kom hem. Både bullar och bröd. Samma scen mötte mig i fredags kväll när jag kom hem. Nybakad bullar och färdiglagad mat! Härligt! Jag hoppas föra den traditionen vidare.

 
Maten hade dock pappa gjort denna gången!



Fisk i paket



En vaforit från barndomen - fisk i foliepaket. Så enkelt och så gott!

Strö lite olivolja i botten på folien och fyll med valfritt innehåll. Jag brukar köra på kokt ägg, morot, lök, svamp och olika fiskbitar. Krydda med salt, peppar, citronpeppar och dill. Sedan brukar jag slänga med lite riktigt smör också som smakförhöjare. Vik ihop folien och lägg i ugnen på ca 225 grader i sisådär 20 minuter. Servera med potatis och som i dag lite ärtor. Sås behövs inte tycker jag.

Forma kroppen


Idag har jag varit ledig och kunde därför prova ytterligare ett pass på nya gymmet, "Forma Kroppen". Påminner om ett skivstångspass. Lite mer tid till golvstyrka och hantlar än ett skivstångspass på Friskis. Och en hel del nya övningar!

Återigen var det inte så mycket tid till uppvärmning. Men några minuter på step-brädan känns ändå rätt OK. Passet börjar med de stora muskelgrupperna ben och rygg. Alltid svårt att veta hur mycket man ska lasta på när det är ett nytt pass. Men jag lastade på som vanligt Friskispass. Blev lite orolig eftersom de andra hade knappt hälften. Men det gick bra!

Passet avslutades med en rejäl stretch på ca 15 min. Jag älskar att stretcha, men föredrar att passet är lite längre och att stretcha själv efteråt.

Det här passet var roligt. Man körde igenom hela kroppen, speciellt magen fick sig en ordentlig genomkörare! Kan vara bra att komplettera med 20 min på cykel eller löpbandet för att få lite kondition.

Betyg: MVG-

Uppladdningen inför träningen gick till så här:
'
En halvtimmes förmiddagsvila :-)


Lördagsmys

Ja, det blev lördagsmys också! Hade en vän över på besök för att mysa och kolla melodifestivalen. Jag är inget stort fan av melodifestivalen. Tycker det tappat sin charm lite och allt låter mest likadant. Blev överraskad av Sebastian och texten i hans låt. "You died for my sins, you fixed everything..." Där ser man.



I kväll bjöds det på fruktsallad, favoritglassen, grädde, rostade valnötter och kladdkaka. Har verkligen frossat och är nu supermätt! Fruksallad är det ultimata lördagsmysgodiset!


Har ni inte provat denna glassen så måste ni göra det. Den är bara såå god! Lemoncurd med små bitar marräng i. Mums!

Kladdkakan fastnade inte på bild, men här kommer receptet.
2 ägg och 1-2 dl socker vispas pösigt. Rör försiktigt ner 4 msk kakao, 2 tsk vaniljsocker, 100 g smält smör, 1 dl mjöl och ½ tsk salt. Häll i smörd och bröad form och ställ i ugnen på 175 grader ca 15 min. Jag strör alltid formen med mannagryn istället för ströbröd. Tycker det blir gäst så.

Med durumvete, mozarella och soltorkad tomat

Den jäsande degen blev sådana här smarriga bröd!

Innehåller 50 g jäst, 5 dl vatten, 1 msk honung, ca 2 tsk salt, ca 6 dl vetemjöl och 4 dl durumvetemjöl, 2 paket mozarellaost och soltorkade tomater.

Man blandar en deg av ingredienserna utom osten och tomaterna. Låt jäsa ca 30 minuter. (Lagom att man hinner ta en dusch och göra sig fin tills mannen kommer hem).


Färdigjäst deg. Slät och fin.

Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och dra ut den till en ganska platt rektangel. På med fyllningen som du delat i små bitar tidigare. Rulla ihop det hela och vik någon gång. Smörj en ugnsform med olivolja. Dela bröden i valfri storlek. Jag gjorde 6 ganska stora bröd. Vik ihop bröden lite grann. Beroende på hur mycket fyllning du har i blir de mer eller mindre lätthanterliga. Lägg bröden i ugnsformen. Pensla över olivolja och strö ev. lite flingsalt på.





Jäs ev. en gång till. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader. Beroende på hur stora bröd du har tar det lite olika lång tid. Mina stod nog inne lite mer än 30 min. Man får gå på känn. Blir de mörka kan man lägga lite folie på.


Jättegott till exempelvis tomatsoppa!


Fredagsmys

Varit ledig idag. Så välbehövligt efter en kaosvecka på jobbet! Ska jobba i helgen så har bara tagit det lugnt idag. Igår var jag så trött att jag inte ens orkade borsta tänderna. Gick helt sonika bara och la mig och sov när jag kom hem efter dansklassen. Det händer inte ofta, bara några gånger om året. Jag gillar egentligen inte att sova utan att ha borstat tänderna. Känns inte så fräscht, särskilt inte på morgonen efter, men ibland orkar man bara inte.

Idag blev det iallafall sovmorgon, promenad och träning i gymmet. Har också bläddrat i min nya bok som kom med posten igår!


Var helt trög i huvudet så har nu slängt i mig en kopp kaffe och massa smågodis! Jag som aldrig äter smågodis annars. Men nu hade vi över sen mannens 40-årsfest för 3 veckor sedan och ibland så behöver man en liten sockerkick! Persikor och Daim är mina favoriter. Äter nästan inget annat när det gäller smågodis. Daim fastnar lätt i tänderna så ikväll blir det garanterat en noggrann tandborstning!


Nu står degen på jäsning och jag ska hoppa in i duschen. Här ska det bli fredagsmys när mannen kommer hem!

Puss och Kram :-)



Med Posten


Idag damp det här ner i brevlådan. Det bruna innehåller en bok jag beställt. Vilken bok det är tänker jag inte avslöja. Men kan säga att den innehåller betydligt roligare läsning än det orangea kuvertet!

Det här med nätshopping ger dubbel lycka. Dels är det roligt att surfa runt på nätet och beställa, sedan får du ett paket på posten också! Tror jag ska shoppa lite till...




Easy Line 45

Yes, då har jag testat det omtalade Easy Line-passet. 45-minuterspasset.

Easy Line är som en typ av cirkelträning fast med gymmaskiner. Däremot är det inga vikter, bara luftmotstånd så det blir inte så tungt. Varannan övning är utan maskin, typ benböj, upphopp, rygglyft etc, beroende på vad instruktören är på för humör :-) Eftersom det bara är luftmotstånd i maskinerna är det mer fokus på intensitet istället för styrka. Däremot hade instruktören idag lagt in väldigt mycket benstyrka och tryckte på lite extra vid maskinerna så det blev tyngre.

Man kör varje station i 45 sekunder och sedan några sekunders byte. 2 varv.


Så här ser det ut ungefär. Denna bild är dock tagen från ett annat gym. Pelaren i mitten är en lampa. När den är grön är det bara att köra. När den slår om till rött är det dags att byta station.

Det här passet gillade jag! Väldigt intensivt och svettigt. Körde igenom hela kroppen effektivt! Kände ändå att jag behövde komplettera med lite extra styrka i gymet efteråt. I jämförelse med Friskis cirkelgymspass så vinner nog Friskis eftersom jag tyckte om att man där kunde ändra motståndet.

Betyg: VG+



Lördagsmums

Efter all träning igår satt det fint med favoritmaten. Ugnsrostade rotfrukter, egenmarinerad kyckling och kall citronsås! Senare på kvällen var det tjejkväll med taco, fruktsllad, glass och choklad!


Potatis, palsternacka, rödbeta, morot, hela vitlöksklyftor och citronskivor.


Godaste citronsåsen. Turkisk yoghurt, rivet citronskal, honung, vitlök, salt och peppar.


Blåslagen och skakis

Provade ett Box-pass på nya gymet igår. Fortfarande skakis i armarna!

Box-pass är bra. Det blir en genomkörare för hela kroppen samt kondition. Dessutom får man kontakt med andra om man som jag går dit själv eftersom man arbetar i par.

En hel del skillnad från Friskis Box-pass. Återigen var det hopprepsuppvärmning samt lite rörlighet. Helt OK. Själva passet var endast Box-övningar till skillnad från Friskis där man blandar in lite armhävningar och övrig styrka också. Mest bara stå och mata olika slag och sparkar. Saknade Friskis kombinationer och olika parövningar. Tydligen är instruktören boxare och det speglade sig i passet.

Jag reagerade på att det inte var några instruktioner alls. Här var det mest fokus på snabbhet och styrka. På Friskis kan det nästan bli lite för mycket instruktioner för mig som är van, men jag tänker på skaderisken om man gör på fel sätt. Känns tryggt om instruktören går runt och kollar lite och rättar där man gör fel. Som tur var har jag varit på många Box-pass och känner övningarna väl. 

Man blev ordentligt svettig och trött iallafall och idag har träningsvärken slagit in! Lite blåmärken också. Inte så konstigt eftersom jag får blåmärken så fort någon rör vid mig. That´s me.



Betyg VG- (inte lika roligt som Friskis, men bra träning)


Roliga brev


Såna här brev gillar jag att komma hem till!





Tack till er som postade dem!




Må Bättre!



http://www.karate.com/article/view/boxing-workouts
bild hämtad härifrån

Efter en kort men lite kaosartad arbetsdag (pga nytt datasystem) var det dags för mitt första gruppträningspass på nya gymmet, Må Bättre. Hade kollat in schemat och såg verkligen fram emot ett Box-pass. Men det visade sig att jag trott att det var tisdag idag och därmed fanns inget Box-pass... Men väl ett cirkelträningspass och det är ju lika kul det!

Det första som slår mig är att passets deltagare till största delen består av sådana där riktiga gym-killar ni vet... Inte som Friskis där majoriteten faktiskt är tjejer på de flesta passen. Men jag blev inte så orolig, jag är ju i bra form, så jag ska nog kunna köra lika hårt som dem! Och det gick ju bra :-)

Den andra stora skillnaden från Friskis är att det typ inte var någon uppvärming. (Om man inte räknar med första varvet då som skilde sig lite grann från de 2 resterande varven). Friskis pass börjar ju alltid med typ 10-15 min uppvärming. Här var det någon minuts hopprepshoppning. Ingen typ av stretch eller så alls! På ett sätt bra då det blir mer tid till effektiv träning. Bara man vet om det så kan man ju värma upp själv innan passet. Jag hann i alla fall stretcha lite medan instruktören gick igenom de olika stationerna. Återstår att se hur de andra passen är upplagda.

Passet var jättekul och jättejobbigt. Faktiskt roligare än de cirkelfys-passen jag varit på på Friskis. Lite mer intesivt här. I like. Dessutom hade de en station där man fick slå på en sån där stor sandsäck som hänger ner från taket. Det har jag alltid velat göra! Härligt att få ur sig alla spänningar.

Betyg: VG+



Kvällsmat blev halvtinade bär med fil, cocosflingor och pumpafrön, samt en rödbetsfralla!



Kvällsmål

Tycker det här med kvällsmat  är lite knepigt. Ofta kommer jag hem väldigt sent och har då inte lust att ställa mig och laga mat. Ofta blir det ägg i alla dess former, fil eller macka.

Igår blev det crêpes med svampstuvning och lite riven västerbottenost ovanpå. Serverade med skivade äpplen. Gott!


Bye Bye Friskis

Ja, idag var mitt sista pass på Friskis på länge. Mitt träningskort gick ut idag och jag har köpt ett kort på det lokala gymmet istället. Känns vemodigt. Jag har varit med i Friskis & Svettis till och från sedan högstadiet. Det blir några år det! Provat Friskis i Borås, Linköping och Stockholm. Tycker det är en toppenförening. Fina gym, många och bra pass att välja mellan och bra tillgänglighet. Bra pris dessutom och en skön stämning.

Varför har jag då gått och köpt kort på ett annat gym? Ja, jag har mina skäl. Det är roligt att kunna träna med mannen och det ligger 2 minuters promenad hemifrån. De har också en hel del pass att välja mellan, så det ska nog bli bra det här också! Ger det ett år, så får vi se om jag kommer tillbaka till Friskis sedan. Kanske gästtränar där någon gång ändå. Har kvar mitt medlemsskap i Friskis året ut i alla fall. Bara träningskortet som gått ut.

Avslutade med det bästa passet - Skivstång/Intervall med Otto Ziegler


Borstning on the go!


Ikväll på vägen hem såg jag något lite märkligt. En man/kille som såg ut att vara ute på en helt vanlig rask promenad. Inget konstigt med det. Det märkliga var att han borstade tänderna samtidigt! Med tandkräm och allt. Det såg jag för han spottade emellanåt. Mitt på gatan.

Kanske han varit ute och smygrökt och försökte dölja röklukten för frun. Men är det inte konstigt att komma hem och lukta tandkräm. Och varför då inte bara använda sig av tuggummi? Eller också var han en väldigt effektiv man. I dagens stressade samhälle hittar ju folk nya sätt att ta vara på tiden hela tiden. Både kvällspromenad och tandborstning i en smäll, varför inte?  Snart kanske vi hittar spottkoppar på tunnelbanan också. Nya flugan: Tandborstning on the go!


RSS 2.0