Baktokig

Blev tipsad om den här bloggen. En riktig inspirationskälla till sött och gott.



Vad sägs om den här fantastiska cheescakekladdkakan med hallon? Har inte provat än, men ser sjukt gott ut! (Bilden är lånad från ovan nämnd blogg).


Veckans träning

Måndag: 60 min forma kroppen-pass
Tisdag: 40 + 40 min promenad
Onsdag: 20 min promenad + 45 min Easy Line + 30 min gym
Torsdag: 40 + 20 min promenad
Fredag: 40 min promenad
Lördag: 1 timme gym
Söndag: Många timmar av ihopsättande av IKEA-byrå


(Två av IKEA-kassarna innehåller ren tvätt som inte blivit ihopvikt än.)


Våfflor

Idag var jag uppe med tuppen för att hinna gymma lite. Hade tänkt lyxa till det med lite egentid i bastun också, men den blev aldrig varm. Efter träning blev det frukost nr 2 med VÅFFLOR, GRÄDDE, KESELLA och HALLON! Mums!



Var tvungen att stiga upp tidigt då vi skulle hämta hyrbilen kl. 10. Här i Stockholm har vi nära till det mesta och köra bil inne i stan är bara jobbigt så vi saknar verkligen inte att äga en bil. Då vinner cykeln med hästlängder. Dessutom är bil en rejäl pengaslukare. Men ibland kan det vara bra med bil, som idag när vi ska på 40-årskalas i Kolmården (inte djurparken) och tänkte passa på att köra förbi IKEA också (troligtvis med ett flertal andra Stockholmare så här efter löning). Ska bli kul att få köra lite.

Ha en fin helg allihopa!


Supershopping


Var på ett jobbmöte inne i stan igår vilket resulterade att jag strosade runt i lite affärer efteråt. Även om jag jobbar så nära själva centrum är jag sällan där och har ofta inte ork, lust eller tid att gå i affärer. Men igår hade jag allt det där, dock var jag utan pengar på kortet i sista affären, men hade med mig kreditkortet som back-up :-) Jag brukar alltid sätta av en stor del av lönen på ett sparkonto direkt när den kommer så jag inte ska spendera så mycket och igår, dagen före löning tog de helt enkelt slut. Men jag gjorde bra shopping ialla fall.



Öppningserbjudande med nedsatta varor på Intersport samt rea på Stadium


Nedsatta varor på Åhléns. Blev 6 frukostskålar. Behövligt då våra tidigare är kantstötta och trasiga nästan allihopa.



Halva priset på frisörschampo (+personalrabatt) på Åhléns apotek som numera är Apotek Hjärtat. Där sprang jag också på min tidigare kollega. Kul! Vi saknar henne hos oss. Hon är alltid så go och glad!

Idag blev det också lite shopping på hemmaplan. Vi har många bra erbjudanden nu, så det blev lite fler Estelle & Thilde-varor, både till mig och till framtida bebis. Nu vet jag inte om jag riktigt tror man kan förhindra hudbristningar så mycket då hormonerna spelar stor roll, men om man ändå ska smörja in sig kan man ju lika väl använda en ekologisk och oparfymerad olja som den här!




Mannen fick lite grejer också. Nedsatt pris samt personalrabatt :-) Nu är det färdigshoppat för den här månaden... Fast i morgon blir det lite shopping också. Vi ska hyra bil och åka på 40-årskalas i Kolmården. På vägen tänkte vi titta in till IKEA.
IKEA en lördag precis efter löning, undrar om det är fler än vi som tänkt åka dit...


Estelle & Thilde

Igår var jag på infoträff hos Estelle & Thilde. Alltid trevligt på såna där träffar och efteråt vill man köpa hela serien:-) Just Estelle & Thilde är ett svenskt och ganska litet företag och de satsar på ekologiska produkter med nordisk produktion. Eftersom de har valt att ecocertifiera sina produkter kostar de lite mer, men är väldigt bra. Vi på Hjärtat säljer bara barnprodukterna, men Kicks har ansiktsprodukterna också.




Vi fick en goodybag med deras nattkräm


Blomkål!



Häromdagen blev det blomkålsgratäng enligt ICAs Buffé. Såg gott, enkelt och nyttigt ut. Tänkte att det var ett alternativ till potatis, ris eller pasta. Det smakade sådär, mest för att jag inte är så förtjust i blomkål. Ska prova med broccoli nästa gång.

Hur som helst så smörjer man en form och fyller med sköljda blomkålsbuketter. Sedan blandar man creme fraiche med lite mjölk, ½ riven vitlöksklyfta och riven ost och häller detta på blomkålen. Krydda valfritt. Jag tog salt, peppar och timjan. Strö ytterligare riven ost, andra halvan av vitlöken samt ströbröd ovanpå. Toppa med lite olivolja. Gratinera i ugnen 50-60 min på 175 grader tills blomkålen mjuknat och gratängen fått färg.



Till det serverade jag viltskavsgryta med massor av fräscha grönsaker och knaperstekt bacon! Blev både blomkålsgratäng och gryta kvar till matlåda dagen efter :-)


Inte utan min gröt!

Ja i min morgonrutin ingår det inte att blogga, men idag hade jag lite tid över.

Något jag sällan inte går utanför dörren utan är min älskade frukost! Favoriten är havregrynsgröt pimpad med diverse gott. Just nu är jag inne i en period med hallon och blåbär samt lite av min egenblandade mussli! Gör att man längtar till morgonen. En kiwi och juice är också något jag har svårt att vakna utan, ekologiskt så klart. Känns extra viktigt att äta ekologiskt nu för att inte barnet ska få ta del av massa gifter redan i magen. Ofta blir det en macka också, men idag ska jag på infomöte från estelle & thild och de bjuder på frukost.



Älskar frukost. Bästa målet på dagen. Dessutom passar jag på att läsa ett stycke i bibeln. Idag blev det dock IHOP framför datorn istället, funkar det med :-)



En mycket bra start på dagen. På det kommer morgonpromenaden på 40 min till jobbet. En del tycker det verkar jobbig, men för mig är det en riktig lyx att kunna promenera till jobbet! De dagar jag inte fått min morgonpromenad känner jag mig mycket tröttare.


Och så stödstrumporna på så klart! Bra eftersom jag står hela dagarna.


Gaffelmums

Goda tekakor som mamma bakade när jag var liten. Jag tyckte de behövde ett nytt namn och eftersom man naggar dem med en gaffel och de är väldigt goda kallar jag dem helt enkelt för gaffelmums! Jag har modifierat receptet lite genom att ha honung istället för socker och bytt ut lite av vetemjölet till fint rågmjöl.

Värm upp 6 dl mjölk. Häll hälften av mjölken över 3 dl havregryn och låt stå en stund och svalna och svälla, ca 30 min. Blanda resten av mjölken med 1 dl olja och värm till 37 grader. Lös upp 50 g jäst i lite av degvätskan. Fyll på med resten av degvätskan, havregrynsblandningen, 2 msk honung, 1½ tsk salt, 1 dl vetekli och 700 g mjöl (ca 500 g vete och 200 g råg).

Blanda till du har en fin deg (jag använder degblandare). Jag tyckte den blev lite torr så jag fyllde på med lite mer mjölk. Låt jäsa ca 40 min. Ta sedan upp degen på bakbord och dela i ca 20 bollar och forma till tekakor. Låt jäsa upp och platta till dem igen. Låt spänna av under bakduk ca 10 min. Nagga tekakorna med en gaffel. Pensla ev. med lite filmjölk för en blank och fin yta. Grädda ca 10 minuter i 225 grader på en förvärmd plåt.




måndag

Det bästa med att jobba helg är att man får en vardag ledig. Ofta blir det fredag och måndag. En ledig måndag är bara bäst! Nu när SAS tagit bort sina studentrabatter så åker mannen med Norwegian istället och då går ofta flyget runt kl. 12 (till skillnad från 7 eller 8 med SAS). Det innebär att vi får en extra sovmorgon ihop med gemensam frukost de måndagar jag är ledig. Det gillar jag! Dessutom har de ett så bra förmiddagspass på gymmet, Forma Kroppen, på måndagar. Sen kan man bara gå hem, laga lite god mat, lyssna på radion och njuta av dagen. Så en ledig måndag för mig blir en riktig lyxdag!


Idag är det vårdagjämning vilket betyder att sol och värme kommer allt närmare. Så även fräknar på näsan :-)


Veckans träning

Måndag: Forma Kroppen-pass 1 timme
Tisdag: Bål-pass 30 min + 40 min promenad
Onsdag: Gym 1,5 timme + 40 min promenad
Torsdag: Street/Jazz 1,5 timme + 40 min promenad
Fredag: Vila
Lördag: Gym 1 timme + 40 min promenad
Söndag: 40+40 min promenad

En bra träningsvecka! Så skönt att ha gymet som granne :-)


Magen och jag efter lördagens gympass som avslutades med lite bastubad :-) Skönt att få avreagera sig lite efter stressig jobbdag - ja, jag jobbade helgen. Lördagkväll är idealiskt att gymma, nästan tomt inne i gymmet.

Dagens lunch


Har varit ledig idag också och bara njutit. Var i Solna C för att shoppa. Tänkte kolla på mammabyxor. Men jag hittade inga. Så det blev bara matshopping istället. Är ju inte så stor än så de gamla jeansen funkar ett tag till.

Dagens lunch såg ut så här. Gott efter ett besök på gymmet :-)


Ris smaksatt med lök, vitlök, buljongtärning och ärtor, nyskalade räkor, kokt ägg och turkisk yoghurt smaksatt med citronpeppar, salt och peppar. Lite färskpressad citron över det. Så enkelt och så gott!



Vardagskväll



Ett simpelt bålpass på 30 min idag. Samt gång tur och retur från jobbet. Efter träning hem och baka ut degen som stått i kylen sen i morse. In i duschen och sen in med bullarna i ugnen medan en ordentlig kroppsmorning gjordes och på med myskläderna. Så är bullarna klara och en härlig kvällsmat kan avnjutas!


Magen smörjs med mandelolja.

Det blev nog sista bålpasset för mig. Börjar kännas lite konstigt i magen av alla magövningar. Man ska ju vara lite försiktig att träna raka magmusklerna under graviditeten eftersom de kan läka ihop sämre efter förlossning vad jag förstått. Dessutom är det inte så mycket vits med att träna dem heller. Märkte även att det börjar kännas lite märkligt att göra ryggövningar där man ligger på mage. Idag var första gången jag märkt att den typen av övning inte känns helt bra. Att jag börjar förstå att jag har en unge i magen och hur det måste kännas för henne/honom gjorde det hela mer obehagligt. Nej bye, bye bålpass!


Det förstår man väl att man inte kan ligga på en sån här mage! Längtar dock efter en lite mer tydlig gravidmage så att alla andra på gymmet också förstår att jag är gravid så de slipper undra varför jag inte alltid gör som alla andra eller fuskar på vissa övningar. För det vet vi ju alla att det är hemskt viktigt att vara bäst av alla på passen! :-)




My string

Ja, då var hyllan uppe!


Middagstips

Frysen var nästan tom så i fredags passade jag på att göra storkok för att ha som matlådor till jobbet. Och vad passar inte bättre än lasagne! Bara att plocka ur frysen och ta med till jobbet. Man behöver inte koka pasta, ris el. dylikt utan lasagnen har ju allt! Det blev en vegetarisk variant den här gången. 

Min lasagne bestod av tomatsås med krossade tomater, vitlök, lök, tomatpuré och kryddor samt gröna linser. Tomatsåsen varvade jag sedan med lasagneplattor, skivad mozarellaost, ugnsstekta aubergineskivor och basilika. På toppen öste jag på riven permesanost. Istället för ostsås hällde jag ca 2 dl mjölk längs med kanterna, alltså inte uppepå tomatsåsen!



Fick stå i ugnen på 200 grader i ca 30 min och blev då så här fin!



Skönt att ha goda matlådor i frysen!




Smakutlåtande

Just det, smakutlåtandet av pizzan. Den var jättegod! Jag brukar gilla djupfrysta pizzor, de känns inte så slemmiga och feta som köpta ofta kan göra och ofta är de i en lite mer lagom storlek.

Rikligt med fyllning, lagom med ost och doftar gott av vitlök och kryddor. Ofta tycker jag det är lite för lite krydda på frysta pizzor och den här gången strösslade jag över lite extra chili från min chilikvarn, men pizzan var ganska smakrik i sig.


Dr Oetker beskriver ju sin pizza som frasig på utsidan och lätt och luftig på insidan och det stämmer faktiskt vad det gäller degen.

Till det hela gjorde jag en simpel vitkålssallad. Den blir bäst om man först skållar vitkålen tills den blir mjuk (någon minut). Dressingen är en vanlig vinägrett med min nya favorit ljus balsamvinäger och olivolja. Salt, peppar, citronpeppar och en liten nypa socker. 




Tada!

Kommer ni ihåg det där bokpaketet jag fick för några veckor sedan? Det här är vad som låg i:



Kan ju säga att det är en högst aktuell bok i mitt välsignade tillstånd :-)
Med andra ord: Vi väntar bebis!

I början av september kommer en ny liten människa berika den här världen!
Till dess ska jag träna mig stark, vara glad och just det gravid!


namnsdagspresent


Idag kom min kollega med en namnsdagspresent till mig från hennes dotter. Tänk vad glad man kan bli av barns fina presenter. Det är jag som är på bilden!

Till kvällen blir det banankaka. Vi hade några halvsvarta bananer som var tvunget att göras något med och banankaka är ju alltid gott. Får bli min namnsdagspresent till mig själv :-)

Man vispar 2 dl socker och 2 ägg pösigt (jag tog bara 2 dl socker). Häller sedan i 100 g smält lite avsvalnat smör och 1 dl filmjölk. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker och rör ner i smeten. Ha sist i 1 dl hackade mandlar el. hasselnötter och 2 medelstora mosade bananer (jag tog 3 st). Häll i smord och bröad form och grädda i 200 grader på nedersta falsen 50-60 min.

Gott att servera med en hallonsås. Ta valfritt mycket hallon (tinade om de är frusna). Mixa dem och häll i lite vatten och smaksätt med florsocker. Mums!

Dr Oetker

Nu har jag inhandlat min Dr Oetker. (Ni kommer väl ihåg att jag är testpilot.) Har varit slut i affären, men nu fick jag tag på en! Blev en spenat.



Ogräddad. Doftar faktiskt redan lite gott trots halvfryst. Återkommer med smakutlåtande!

Smakutlåtandet finns nu här.

Radio i da house

Har länge gått och längtat efter en radio till köket, men inte kunnat bestämma mig för vad jag ska köpa. Men nu har jag äntligen hittat den!

Råkade gå förbi en outletbutik för märket Lexon. Många snygga prylar i skyltfönstret lockade mig in i affären och det blev en sån här:







Älskar outletbutiker - riktigt bra prylar till halva priset! Nu måste jag ju ha en snygg hylla att ställa min snygga radio på också... Har redan spanat in en String pocket :-)

Shopping föder shopping...


HipHop och gröt

Hemma efter dansklass. Började på ny koreografi idag och ny stil. HipHop. Kul! Nu är det dags för kvällsmat. Magen skriker efter mat!



Mannagrynsgröt och tinade bär. Mums! Jag älskar alla typer av gröt och varje morgon är det havregrynsgröt som gäller. Men mannagrynsgröt är nog den bästa ändå. Kommer ihåg när jag gick på dagis. Varje morgon det var mannagrynsgröt till frukost skippade jag frukosten hemma och åt på dagis istället. Den var rikgtigt god den!

Mer gröt åt folket!


Pilates

Har provat ytterligare ett pass på nya gymet. Pilates. Första gången jag körde pilates överhuvudtaget.

Hemsidans beskrivning av passet: 
"I pilates kombineras styrka och rörlighet med fokus på koncentration, balans, andning och avslappning. Bygger upp styrkan i hela kroppen med stor vikt på kärnmuskulaturen (mage och rygg). Kroppskontroll uppnås genom att vi arbetar lugnt och med precision."

Ja, och core-musklerna fick jobba minsann, däremot inte så många andra muskler... Lite grann rumpa och baksida lår kanske. Jag hade väldig träningsvärk i magen sedan EasyLine-passet i måndags så jag var tvungen att fuska lite i slutet av de jobbigaste magövningarna.

Passet hölls i den lilla salen. Mysbelysning, levande ljus och alla deltagare på var sin matta.

Jag tycker som regel bättre om mer fysiskt krävande pass, men just idag var det här perfekt för mig! Var ganska seg och trött, så de lugna övningarna och mysbelysningen kändes helt rätt idag och mage och rygg fick sig faktiskt en omgång. 

Betyg: VG (för att det passade så bra just idag).

I morgon blir det Balettakademin och Street/Jazz så då blir det garanterat mer action!



De lilamarkerade passen är de jag provat hittils. Har snart gått igenom allihopa :-) Hade tänkt att prova på alla sorter. Danspassen ska bli spännande att testa. Sedan är det också Crossfit, Yoga, gympa och cykel kvar att spana in!


Fruktbröd

Som jag skrev tidigare hade jag ont om brödinspiration. Dock behövde vi bröd och jag hade inte lust med köpebröd, så jag kollade igenom min Brödbok av Jan Hedh och fastnade för fruktbrödet. Påminner lite om Saltå Kvarns som min man älskar.

Satsen nedan räcker till 4 bröd.

Dag 1 blötlägger man 300 g torkade aprikoser (osvavlade) i mycket vatten samt gör fördegen.

Fördegen består av 150 g vetemjöl special (eller mannitoba cream), 2 g jäst, 100 g vatten och 4 g havssalt. Knåda allt utom saltet i 10 min på låg hastighet. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 min. Lägg i inoljad låda med lock och låt jäsa 24 timmar i kyl. (Jag gjorde bara halv sats och knådade för hand och det gick bra det med!)

Dag 2: 800 g vetemjöl special (eller mannitoba cream), 75 g fint grahamsmjöl, 75 g fint rågmjöl, 50 g mörkt muscovado- eller farinsocker, 500 g vatten, 20 g jäst, 100 g smör, 20 g havssalt, 100g valnötter, 50 g pistaschmandel, 50 g vetemjöl samt 200 g russin som blötläggs i 30 min. 

Blanda socker, mjöl, fördeg, vatten och jäst och knåda på låg hastighet i 5 min. Tillsätt rumstempererat smör och knåda ytterligare 5 min. Nu ska degen vara elastisk.
Låt aprikoser och russin rinna av och blanda dessa tillsammans med 50 g vetemjöl samt nötter. Blanda in i degen försiktigt. Låt det hela jäsa i lätt inoljad plastlåda med lock i ca 60 min. Stöt samman degen efter halva tiden.


(Pga ett sinande skafferi bytte jag idag ut grahamsmjölet mot siktat dinkel och pistaschmandeln mot rostade hasselnötskärnor). 

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar som du rullar ihop till runda bullar. Låt spänna av i 10 min under bakduk. (Lagom tid för att diska ur plastlådan!)
Slå ut degbitarna och rulla samman till bröd. Pensla 4 formar med smält smör och lägg degen där i. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till de vuxit till dubbel storlek (ca 60 min).


Deg med frukt, eller frukt med deg...?

Sätt ugnen på 250 grader. In med formarna och spruta in rikligt med vatten med en blomspruta. Sänk temperaturen till 180 grader efter 5 min. Lufta ugnen efter ytterligare 10 min. Baka i totalt 45-50 min (innertemperaturen ska vara 98 grader). Ta ut bröden och grädda ytterligare 5 min utan formar för att få en fin skorpa.





Som vanligt får de svalna på ett galler.



Bodystretch

Mannen hade bokat tidig tvättid idag. Så det var bara att stiga upp tidigt i morse. Men oj, vad mycket man hinner med när man går upp tidigt en dag. Har tvättat 4 maskiner, ätit frukost, 2 träningspass, lunch och bakat bröd!

Idag gick jag till gymmet och körde två pass på raken. Afrikansk dans och Bodystretch. En fullträff!

Det var samma instruktör på båda passen. Bästa instruktören hittills på nya gymet! Passen var strukturerade, inspirerande och instruktören både peppade och snackade teknik. I like!

Bodystretch låter ju som ett enda långt stretchpass, men det var mer styrkeinriktat. Vi körde igenom biceps, triceps, axlar, rumpa, olika mag- och ryggmuskler samt lite benstyrka. Till vår hjälp hade vi bräda, hantlar, gummiband och viktskiva. Bra genomkörare och i kombination med Afrikansk dans fick man även konditionsdelen. Passet avslutades med en härlig stretch och avslappning. Vilken bra start på helgen!

Betyg Bodystretch: MVG
Betyg Afrikansk dans: MVG



Vad det blev för bröd? Jo, det återkommer jag med i ett senare inlägg!




Idétorka

Varit lite dåligt med bakandet på sista tiden. Gjorde två blåbärsbröd och två favoritdinkel på beställning till jobbet häromdagen och så har jag gjort vanliga frallor till mig och mannen. Men skulle vilja ha lite tips på något nytt och spännande bröd!


Fördegen till blåbärsbrödet fick en liten bula efter jäsningen :-)




Testpilot

För någon vecka sedan anmälde jag mig om att bli testpilot för Smartson. Trodde väl inte riktigt att jag skulle bli utvald, men häromda´n damp det ner en värdecheck i brevlådan!



Jag ska testa Dr Oetkers Pizza Tradizionale. Återkommer med utlåtande.

Soffpotatis

Idag slutade jag kl. 19 och var så hemskt trött att jag nästan inte kom hem. Hade egentligen lust att lägga mig i soffan på jobbet och sova till nästa dag. Men det vore nog inte någon bra idé trots allt.

Tillslut kom jag hem och sitter nu i soffan och käkar en hamburgare från Huvudstagrillen samtidigt som jag kollar på Antikrundan. Det ni!


Så ni som trodde att jag bara åt nyttigt och hemlagat, ni skulle bara veta... :-)

I morgon är jag LEDIG!


Vår i luften

Idag slutade jag ganska tidigt så det var fortfarande ljust ute. Jag promenerade hem från jobbet och fick riktiga vårkänslor! Solen lyste och snön håller på att smälta. Hoppas det är på riktigt denna gången!


Bilden är från fina Falkenberg augusti 2008



Nya träningspass




Ja, så var det dags igen för att prova ytterligare pass på nya gymet. Idag blev det Afrikansk dans följt av ett 30 min båltsyrke-pass (core).

Det är så skönt att få skaka på kroppen och vicka på höfterna till afrikanska rytmer. Frigörande. Helt OK pass med en engagerad instruktör. Passet innehöll även en rejäl uppvärmingsdel. Instruktören frågade också om det var några nya på passet. Det tycker jag är bra, känns välkomnande för oss nya.

Core-passet var jobbigt, och därmed också bra!

Afrikansk dans: VG+
Bålstyrka: VG+



RSS 2.0