Kvällsgott


Medan jag förbereder en fisksoppa till mannen som alldeles strax kommer hem från Lule avslutar jag dagen med den här godbiten.



Bara en bit kvar nu från den 400g stora Tobleronen mannen fick när han fyllde 40 i februari. Mannen själv har bara ätit en halv bit. Resten har jag mumsat i mig...


Årets första...


...getingar. I morse hittade jag dessa stora getingar i mitt rum! Misstänker nu att vi har ett getingbo utanför fönstret. Dessa två stackare blev dock inte långlivade sedan jag upptäckte dem...


...cykeltur. Äntligen skulle jag fixa till min cykel och ta min första cykeltur för i år. Skulle iväg och dansa så jag var lite halvstressad. Hade förberett det hela och köpt ny slang till cykeln. Så klart var det fel storlek. Så jag provade att laga hålet i den gamla istället. Det var ett rejält hål så det var lätt att hitta. Svårar att laga eftersom det satt precis vid ventilen, men jag trodde att jag lyckats. Alldeles för sen började jag trampa iväg till Balettakademin. Hann dock bara 2 meter innan jag upptäckte att däcket var alldeles platt. Suck. Fick springa upp och hämta nyckeln till mannens cykel istället och trampade iväg på den. Tur att vi jämnlånga och har sadeln på rätt höjd.

Åh vad härligt det är att cykla!



Bilden är från en av mannens och mina cykelturer 2009.


Fräsch frukost

Ledig dag!

Var uppe med tuppen kl. 6 och slängde in 2 limpor i ugnen. Tog en liten frukost och gick sedan och la mig igen. Frukost nr. 2 var lite rejälare och intogs lite senare.

Juicen var slut så jag pressade min egen. 2 apelsiner och ½ citron blev ett rejält glas. Så enkelt egentligen.





Gröt, ägg på nybakt bröd och egenpressad juice!

Nu ska jag ut i solen och hälsa på en kollega och hennes lilla nyfödda son!


Hej




Efter hemkomst från jobbet.
Stort smile, växande mage och numera obligatoriska stödstrumpor.

Blev gymet lite senare där jag välkomnades av en ambulans. Den var dock inte till mig. Jag tar det lugnt jag. Bebben får styra träningsintensiteten numer. Avslutade gympasset i vattenmassagesängen och en lång och härlig dusch. Älskar att bo granne med gymmet!



Nätshopping

Sitter och nätshoppar. Försöker hitta lite mammakläder. Nu när det är så varmt funkar det ju med kjol, men ett par jeans är väl ändå att rekomendera. Svårt att hitta snygga mammakläder. Har surfat runt på Ellos.se och tänkte klicka hem det här.





Mannen ska få sig ett par jeans också. Det intressanta är att det är männens sambos och fruar som skriver kundomdömen om herrkläderna!  

Har blivit beroende av stödstrumpor också, men hur ska man göra nu på sommaren? Det blir ju alldeles för varmt och jag vill ju bli solbränd på benen. Dessutom är det inte så supersnyggt med stödstrumpor. Men hittade dessa och de var ju lite roligare än de vi har på Apoteket...


Stödstrumpor från Funq Wear.

GoCoco har också lite roliga färger på sina stödstrumpor. De innehåller bl. a aktivt kol från kokosnötskal som ska transportera bort fukt effektivt. Verkar som ett bra alternativ på träningen.



Vägval

Jag har 2 vägar att välja på när jag går till och från jobbet. Den raka vägen eller den fina vägen. Ofta blir det den raka. Den har både minst backar och går snabbare (ca 5 min snabbare rättare sagt, men det är ju ganska mycket en stressig morgon.)

Idag gick jag den fina vägen hem. Mannen mötte upp vid Karlbergs slott och hade lite picnic med sig. Vi satt och filosoferade över livet, politik och framtida bebis! En härlig avslutning på påskhelgen!





Vägen hem blev en väldigt lugn promenad. För snabb takt går inte då jag nuförtiden blir så otroligt kissnödig och får ont i magen :-)


Graviditetssymtom

Nu har även jag fått graviditetssymtom. Halsbränna och toanödig. Idag har jag sprungit minst 10 gånger på toa, varav 3 gånger under mitt 60 minuter långa gym-pass! Någon ligger och sparkar på min urinblåsa :-) Halsbrännan brukar vara värst på kvällen när jag ligger ner. Har inhandlat Samarin som jag tänkte prova ikväll. Får se om det gör någon skillnad.



Ibland kittlas det i magen. Väldigt märklig känsla. Lite läskigt att det faktiskt är någon därinne. Nu är vi inne i vecka 21. Läste på DN idag om ett barn som föddes för tidigt i just vecka 21 och verkar klara sig bra. Här är ytterligare ett fall för några år sedan. Vet att det är väldigt ovanligt att så tidigt födda överlever, men härligt att höra att det finns fall. Skönt också för mig att veckorna går och allt går som det ska. För varje vecka som passerar växer barnet sig starkare och risken för att något skulle gå på tok minskar.

Jag är väldigt tacksam för att jag har mått så bra som jag gjort. Inget illamående och inte heller speciellt tröttare än vanligt. Det är bara att njuta!


Veckans träning

Måndag: 40 min promenad + 60 min bodypump
Tisdag: 40 +40 min promenad
Onsdag: 90 min gym
Torsdag: 40 + 40 min promenad
Fredag: 40 + 40 min promenad 90 min gym
Lördag: 40 + 40 min promenad
Söndag: 40 + 40 min promenad + 60 min gym (inklusive 3 toalettbesök!)



Blåbärskaka

Blev inte så mycket påskfirande. Stockholm är verkligen öde helger som denna. Alla flyr stan och åker ut till landet. Ganska skönt och avkopplande ändå. Jobbade till kl. 16 och promenerade sedan hem i solen. Slocknade på soffan en liten stund. Skönt!

Har bakat en kaka iallafall! Till fikat på gudstjänsten i morgon. Det blev en blåbärskaka med limesmul. Jag använde mig av det här receptet från Baktokig. Min plåt är dock lite större än 25x35 så jag tog en och en halv sats förutom på smulet som bara blev en sats eftersom jag inte hade så mycket smör hemma.

Min kaka blev betydligt blåare än Baktokigs. En aningens stabbig också, men väldigt god! Hade i 2 limefrukter men tyckte nästan det kunde ha varit lite mer. Den här kakan kan jag absolut tänka mig att göra igen.






Mammaträff


Idag har jag och magen varit på mammainformation. Mest allmän info om försäkringskassan, samarbeten etc. Dock lite drama denna morgon. En av kvinnorna blev likblek och fick gå ut för att lägga sig på soffan. Hon hann dock aldrig så långt innan hon svimmade. Tur att det fanns kunniga barnmorskor på plats. Lågt blodtryck. Så kan det vara när man är gravid!



Papporna fick inte följa med den här gången. Han fick ligga kvar hemma i sängen istället.



Nu har jag varit ledig tillräckligt och börjar mitt maratonjobbande. 7 dagar i rad. Men Ganska korta dagar över påsken och extra mycket cash motiverar så det ska jag väl klara!



Proteinrika bönbiffar


Ledig dag idag också. Då blev det först ett långpass på gymmet och sedan lite lunch ute i solen och några bitar Toblerone på det!



På kvällen gjorde jag bönbiffar. Jättegoda och nyttiga. Inte så svårt att göra heller. Tar lite tid att steka bara. Det här behöver man:

1 burk bönor ex kidney. Eller som jag, koka egna. 5-6 dl (kokta)
200 g Keso
2 ägg
1 dl ströbröd
3 tsk senap (dijon)
½ dl finhackad persilja
2-3 dl finhackad purjolök
1 tsk socker
kryddor: salt, peppar, muskot, chili

Blanda allt (börja med ägg och ströbröd) och mixa. Jag använde mixerstav. Sedan är det bara att forma till biffar och steka i pannan. Jag brukar använda både smör och olja. Ett tips när man formar biffar är att blöta ner händerna med kallt vatten, då fastnar inte smeten på händerna.





Det blev 16 biffar totalt idag. Jättegott att äta till ris och en god hemmagjord tomatsås eller i pitabröd med diverse tillbehör!


Vårodling och lite till

Dagen började med att jag trött sa hejdå till mannen kl. 06 i morse. Eftersom jag är ledig idag också passade jag på att gå på Bodypump lite senare på förmiddagen. När jag kom hem hade mannen också kommit hem igen. Det visade sig att pendeln strulat och han hade fått ta taxi till Arlanda istället. Problemet var bara det att taxichauffören missade avfarten till Arlanda och mannen missade planet. Så då fick vi en dag extra tillsammans istället. Taxibolaget betalade taxiresan och en ny flygbiljett i kväll istället.


Varit en superskön dag. Älskar att träna på förmiddagen. Sedan blev det laxlunch ute på gården i solen med bullar från gårdagens bak till efterrätt :-)

Har lyckats plantera om mina pelargoner också! Kanske lite sent, för de hade redan börjat skjuta skott och även någon blomma hade lyckats blomma ut. Men jag beskar dem och satte de i nya krukor och hoppas på att de blir bulliga och blomrika lite senare.




Passade på att ta några sticklingar också. Kan inte med att slänga de avklippta grenarna.

De här pelargonerna köpta jag förra året och är mina första egna pelargoner. Därmed är det också mina första övervintrade pelargoner. De har stått i köksfönstret, som vätter mot nord, hela vintern och blivit sparsamt vattnade. Det verkar ha funkat. Hoppas de klarar omplanteringen och beskärningen också!

Medan jag ändå höll på sådde jag lite till.


Här ser ni några späda basilikablad leta sig upp mot solljuset. I den andra äggkartongen sådde jag några fler basilika samt lite chili. Nytt för i år! Blir inga tomater denna gång. Fick nog förra sommaren. Det gick åt så mycket jord. Jag tog cykeln minst två gånger bort till Plantagen och köpte 50-kg säckar med plantjord. Blir svårt när magen växer till sig.



Ingen vår utan odlingar! Den lilla tofsen i zinkhinken på fönsterbrädan är en lavendel jag köpte häromdagen som också blev omplanterad idag. Doftar härligt. Observera även den fina orkidén nere till höger. Den har blommat om flera gånger och dessutom fått en helt ny stängsel som står i full blom. Lycka! Fråga mig inte hur jag gjort. Det var nog ett bra exemplar helt enkelt.


Senare

Hunnit med mycket kul idag. Ska iväg nu, lite sen så uppdatering kommer senare ikväll!


Veckans träning

Måndag: 40 + 40 min promenad
Tisdag: 40 min promenad + 30 min Easy Line + 45 min gym
Onsdag: 40 min promenad
Torsdag: 40 + 40 min promenad
Fredag: 30 +30 + 40 min promenad. Hemmagym: Triceps och mage
Lördag: 60 min Forma Kroppen.
Söndag: 40 + 40 min promenad i strålande sol!


Soft dag


Vi har fått en massagesäng till gymet. Gratis att prova nu i April och sedan blir det en kostnad på 60 kr /mån.

Frågan är om man nu ska gå dit och träna, eller bara köra ett massagepass?



Provade idag efter FormaKroppen-passet. Sängen var varm och massagen riktigt skön. Inte som att gå till en massör, men helt OK att smita in här då och då. Lite läskigt när strålarna kom vid axlarna. Då lät det som man stod vid ett stort vattenfall...

Blev en soft dag annars. Satt i solen en stund och så blev det en sen lunch/middag. Köttfärslimpa, potatis, svampsås och hemgjorda rårörda lingon. Husmanskost och hemlagat. Efter maten somnade både jag och mannen i soffan. Varit en intensiv helg känslomässigt så skönt att bara vara hemma och ta det lugnt.




Livet


15 April 2011 är en dag kantad av både stor sorg, men även stor glädje.

Min vän Markus överlevde inte. Han har nu gått vidare och är hemma hos sin Skapare. Stor sorg, tomhet och saknad. Tankar går framför allt till hans fru och lilla son som lever vidare här på jorden. Vi är många vänner som just nu omsluter dem med bön och kärlek.

Samtidigt har vi haft stor glädje idag. Vi har nämligen varit på ultraljud och sett en liten ny människa som lever i min mage. Fantastiskt! Allt finns där. Njurar, hjärta, händer, fötter, hjärna, läppar... Och allt såg bra ut. Det är en riktigt liten livlig krabat. Sköterskan fick jobba lite för att kunna titta på det hon skulle.

Vi går in i vecka 20 idag. Tänk, vi har snart gått hälften! Otroligt. Beräknad födsel är 8 september.



Döpte inlägget till livet trots att det även handlar om död. Men att leva med Gud innebär liv. Han ger oss liv och liv i överflöd. I Honom finns bara liv. Evigt liv.


Markus


Skulle ha kunnat blogga mycket mer, men just nu är det lite tungt. Har en nära vän som har cancer. Svår sådan. Metastaser i levern. Just nu är värdena för dåliga för att ens kunna börja med behandling. Han är dessutom bara 39 år och nybliven pappa till en 2 veckor liten kille...

Finns i princip inget att göra. Bara be. Känns bra att tillhöra en församling som ställer upp direkt när någon i familjen har det svårt. Det här med att vi är en kropp blir så mycket verkligare. Vi hoppas ju så klart på ett mirakel. Men bönen ger också styrka i sorgen. Vi får bära varandra, känna att vi är del av något större.

Livet, döden och evigheten... Det ger perspektiv. Just nu känns alla små vardagliga ting inte så viktiga...






Brämhults



Dagens kvällsmat - Omelett med purjo, majs och soltorkad tomat på tunnbröd med en massa philadelphiaost. Toppa med tomat och örtsalt! Dagen till äran lyxade jag till det med Brämhults juice. Så kul att det finns en juice uppkallad efter orten där jag växte upp! Färskpressad och jättegod!

Jag minns när jag var yngre och spelade handboll. Målvaktens pappa jobbade på Brämhults juice så hon hade nästan alltd med sig olika juicer som matsäck när vi var runt och spelade matcher. En gång hade flaskan legat kvar i bilen en lång stund. Det måste ha varit ganska varmt. För när vi skulle hem och juicen skulle avnjutas hade någon typ av jäsningsprocess börjat och det luktade inte så gott. Såå färsk är Brämhults juice! Så ställ den i kylen :-)


Vår







Nu ska det väl ändå vara vår en gång för alla? Införskaffat mig nya vårskor. Ecco så klart. Eftersom jag går så mycket som jag gör så är det viktigt för mig med sköna och fotriktiga skor. Dessa är som gjorda för mig. Sååå sköna!

Det jag inte gillar är allt grus som fortfarande ligger kvar på vissa ställen här i Solna. Det letar sig alltid ner i skorna och skaver sönder strumporna.



Veckans träning

Måndag: 60 min Bodypump
Tisdag: 40 + 40 min promenad
Onsdag: 40 min promenad + 60 min pilates
Torsdag: 40 min promenad + 120 min Street/Jazz
Fredag: 40 min promenad + baksida axlar (hemma med vikter)
Lördag: 40 min promenad + 60 min gym
Söndag: 40 + 40 min promenad

The Event


Färdigtränad, nyduschad och nyborstad (tänderna alltså). Nu ska jag mysa i TV-soffan framför The Event!


Rårörda lingon


Ofta drar jag mig från att köpa lingonsylt på grund av högt sockerinnehåll och andra konstiga tillsatser. Men så kom jag på att man kan göra sina egna rårörda lingon hur enkelt som helst!

Ta ca ½ dl socker och värm i en kastrull tills det kristalliserar sig. Häll i ett halvt paket lingon (ca 120 g) och 1 msk rödvinsvinäger. Låt koka i ca 10 min och fyll på med resterande lingon. Låt svalna. Voilá dina egna rårörda lingon!

Jättegott till renskav och hemlagat potatismos!


orörda lingon...



Skatteåterbäring

Idag kom deklarationen. Återbäring i år igen! Alltid roligt. Särskilt nu när det ska inhandlas en massa babysaker. Mannen däremot fick restskatt på 22 tusen... Men det brukar jämna ut sig när han deklarerat sina resor och avdrag för dubbelt boende. Undrar hur det blir nästa år då jag levt på mammapenning halva året...


Lantbrödsmjöl med surdeg



Hade tänkt att baka gaffelmums idag. Men när jag var i affären så hittade jag ett nytt mjöl. Lantbrödsmjöl med surdeg. Var tvungen att testa så det blev en lite modifierad version. Visste inte hur mycket jäst jag skulle ta eftersom det var surdeg i brödet. Men enligt recept på paketet var det 25 g jäst till 700 g mjöl så jag gick efter det. Så här gjorde jag:

Blandade 3 dl mjölk med 3 dl havregryn och lät stå minst en timme (i kylen) och svälla. 25 g jäst löstes upp i 3 dl vatten (37 grader). Sedan tillsatte jag havregrynsblandningen1 dl olja, 1 msk honung1 dl vetekli och 700 g mjöl.

Allt kördes i ca 5 min på låg hastighet i degblandare sedan tillsatte jag 1½ tsk salt och körde ytterligare någon minut på högre hastighet tills degen var fin. Jäste knappt en timme till dubbel storlek. Upp på bakbord och forma till bullar som plattades ut och lades på lätt mjölat bakplåtspapper. Jäste igen ca 30 min under bakduk, naggades med gaffel och in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.



Gott! Lantbrödsmjöl ger ganska smakrika bröd. Degen går inte alls att jämföra med en "riktig" surdeg, men när man gör sådana här vardagsfrallor är det inte så noga tycker jag. Kommer använda det här mjölet igen. Tycker inte om att använda så mycket jäst som man gör annars. Godare med surdeg.


Nya pass och god lunch


Har en sån där härlig ledig måndag idag :-)

Har deltagit i min första bloggtävling också. Hoppas på att vinna en bra sportBH från Anna som har en inspirerande blogg för oss som tycker om träning. Bloggen är extra inspirerande just nu då hon också är gravid. Ibland är det lite svårt att veta vad man ska göra och inte. Just nu känns ju det mesta bra så jag kör på. Är ju inte så stor än. Undviker dock raka sit-ups, mycket hopp samt övningar där man ligger på magen . Vill ju inte ha en mosad bebis :-)


Lite tips och råd har jag även fått från denna boken.

Idag var det dags att prova ytterligare ett pass på gymmet, bodypump. En nyhet för mitt nya gym, dock ingen nyhet för mig. Äntligen! Har saknat mina skivstångspass från Friskis. Ett lite annorlunda upplägg här. Lite fler repetitioner än Friskis har. Tycker ändå Friskis pass (beroende på instruktör) är roligare. De har fler funktionella övningar där man blandar olika muskelgrupper. Kan vara lite tjatigt med så många repetitioner ibland, men musklerna fick ialla fall en ordentlig genomkörare. En glad och peppande ledare gör ju sitt också!

Betyg: VG

Efter passet blev det en tidig lunch. Pannkakor med kesella+turkisk yoghurt samt fruktsallad toppad med lite valnötter!


I pannkakorna har jag dinkel- och grahamsmjöl samt krossade linfrön och så kryddade jag med kanel och kardemumma!


Veckans träning

Måndag: 40 + 40 min promenad
Tisdag: 40 min promenad + 30 min gym + 30 min EasyLine
Onsdag: 40 + 40 min promenad + hemmagym (triceps)
Torsdag: 40 min promenad + 90 min street/Jazz
Fredag: 40 min promenad
Lördag: 60 min gym. 120 min lugnare promenad med barnvagn :-)
Söndag: Vila

Stresshantering

Ja, den bästa stresshanteringen jag vet är nog träning. Idag var det lite kaos på jobbet och man känner inte riktigt att man hinner med allt man ska göra. Ibland känns det som man inte vill att det ska komma några kunder för man har så mycket annat att göra, men det är ju egentligen kunderna som är det viktigaste och som vi finns till där för. Lite dubbelt det där. Brukar i alla fall tänka igenom dagen lite innan jag går hem och speciellt på allt jag faktiskt fått gjort. Det gör att man kan känna sig nöjd och sedan släppa tankarna på jobbet när man går därifrån. Tror jag är jätteviktigt!

Idag var en sån där dag när man bara jobbar och jobbar. Då är det ju fantastiskt att få komma till Balettakademin och Street/Jazz för mer vuxna och världens bästa Omid och bara dansa loss! Kombinationen dans, skön musik, härliga människor och rörelse är nog den absolut bästa stresshanteringen!




RSS 2.0