Höstfest

Höstfest i kyrkan idag! Mycket chili con carne och väldigt mycket äppelpaj :-) Med all träning igår åt jag mycket och med gott samvete (vilket jag troligtvis hade gjort annars också!)



Dagens outfit. Klänning från H&M.


Och så blev det lite bröd såklart. I morse satte jag två degar. Dels startade jag upp en surdeg som ska bli dinkelfavorit till en kollega i morgon. Den andra degen jag startatde var mannens nya favorit - äpplefrallor. Grundreceptet är Martins enklaste frukostbulle. Nu har jag pimpat dem med att riva ner ett äpple i smeten samt lite solrosfrö. Idag mixade jag ca 300 g rågsikt och resten grahamsmjöl. Kul med lite variation och dessutom extra fibrer. Gräddade dem nu ikväll och så här ser de ut:


Träningsevent

Jodå idag blev det en vilodag. Dessutom med en timma extra!

Igår var det däremot fullt upp. Städning av kyrkan med efterföljande fika från kl. 9-12. Kl 13 var jag på Karlaplan för att dansa och träna. Den fantastiska Omid Dadary och hans Mind Over Matter med flera grymma instruktörer ordnar dessa event ca 1 gång i månaden. Fantastiskt kul, svettigt och alldeles underbart! Överskottet går dessutom till de hemlösa i Stockholm. Jag brukar vara med hela eventet, men igår gav jag upp vid kl 19 och missade sista passet med Per Markussen. Vilket jag ångrar lite när jag redan bytt om och stod och tittade på ett så härligt pass lett av en Per i stor, svart afroperuk :-) Men oj vad jag var trött! Efter hemkomst och lite mat i magen somnade jag faktistk med huvudet på köksbordet! Lyckades dock av bara ren vilja ta mig till duschen för att slutligen dimpa ner i sängen.

Övriga instruktörer detta event var Dorotka Baburin, Emilio Perelli och Walter Zuniga. Fantastiska instruktörer med otrolig energi!


Omid och Dorotka


Lite filmklipp från eventet:

Omid Dadary - DanceAerobic

Per Markussen - Disco Dance

Crossfit med Walter

Emilio Perelli - Jazz

Dorotka Baburin - BodyJam






Höstens röda guld





Och så en liten macro på det...



...bara för att världen blir så vacker i närbild.

Mumin

När vi var i Borås för några veckor sedan var vi på Iittala Outlet och då hittade jag dess söta små vykort. Har egentligen inget minne att jag läst böckerna om mumintrollen så mycket, men de är hemskt söta.
 
Ramarna hittade jag på Kreatimas flyttrea. Endast 14 kr/st!

Tror dessa kommer att hamna i köket. Kanske fyller någon av ramarna med något smarrigt recept också. På så vis förenar man ju nytta med nöje!

Litet projekt


Har inhandlat för ett litet projekt som jag hoppas få tid till snart!


Gissa vad!




Rutten fisk? Ett bortglömt akvarium? Eller kanske rentav en konserverad aphjärna?

Nej bättre upp - min nystartade vildjäst!

Verkar som att fler på jobbet blivit inspirerade av brödbak. Idag låg det t. ex lite papper i skrivaren samt vid kopiatorn som skvallrade att någon skrivit ut recept på surdegsgrund samt vildjäst. Då insåg jag att jag måste starta en vildjäst jag med. Så nu är det gjort! 

Här står den ovanför elementet tillsammans med mina fina orkidéer (och mina mindre fina pelargoner).


Ser bättre ut på håll eller hur...

Först tänkte jag använda Jan Hedhs recept från boken "Bröd", men efter att ha läst Martins inlägg om ämnet, samt kommentarerna på bloggen, använde jag hans recept med aprikoser istället. Hade dock bara 100 g osvavlade aprikoser hemma, så jag utgick ifrån det. Lovar att uppdatera hur detta går. Ska bli riktigt spännande!

Fortsättning följer här


Fashion



Det här blir nog aldrig en riktig modeblogg, men det hindrar ju inte från en liten posebild eller hur?

Klänningen är edc by Esprit. Köpt från ellos.

Var inne på sidan nu och såg att de har sänkt priset med 50%. Typiskt. Jag köpte den också för rabbaterat pris iof, men inte riktigt halva priset. Men så är det ibland!

Tänkte ha denna klänning när vi åker till Afrika. Det är ju liksom långkjol som gäller där... Klänningen var lite lång för mig, så jag har sytt upp den idag. Använder inte långklänning så ofta, men det här blir nog en av favoriterna :-)


Ledig dag!

Ledig denna vackra höstdag! Skönt. Skulle egentligen jobbat igår, men min underbara kollega tog mitt pass istället då jag skulle på ett möte jag inte ville missa. Missade lite OB-tillägg, men pengar är ju inte allt. Så nu fick jag vara ledig 2 dagar i rad. Finfint.

Med Misty Edwards strömmande från högtalarna har jag hunnit med ett dinkelbröd och några rödbetsfrallor. Nu är det dags för ett Cirkelfys-pass på Friskis. Måste träna bort alla goda men för många mackor jag tryckt i mig sista tiden :-) Sedan tänkte jag förbereda lite inför resan!

Viloläge

Idag har jag bakat bröd till arbetskollegorna och levererat dem till jobbet. Har försökt få tag i papperspåsar till bröden eftersom det är så tråkigt att lägga dem i plastpåsar direkt. Fick kontakt med en trevlig prick på Coop Forum och cyklade dit i den lätta snöyran i morse och köpte en hel bunt! Så nu slipper jag snatta brödpåsar från affären :-) 

Hann med ett träningspass idag också och intog sedan viloläge med en stor kopp te och nybakt bröd! (Det goda Kashmiri tet i den fina burken fick jag av fina vänner när jag fyllde år)



Måste bara tipsa om Pain de Martin. En brödblogg som inspirerat mig att börja baka. De här frukostfrallorna gör jag flera gånger per vecka, för de är så himla enkla. Om man river en rå rödbeta och lägger i smeten så blir de det godaste frukostbrödet du ätit!

Smarrigt!

I helgen gjorde jag äppelpaj med min fina 7-åriga brorsdotter! Vi komponerade ihop ett eget litet recept som blev kalasigt gott!

Om jag minns rätt gjorde vi ungefär så här:

* 150 g smör
* 2,5 dl mjöl
* ½ dl socker
* ca ½ tsk bakpulver
* ca 3 dl havregryn
* ca 1 dl riven kokos
* några nävar lätt krossade valnötter
* Pärlsocker att strö över

Blanda allt ordentligt med händerna (min brorsdotter var en hejare på detta)! Skala och skär äpplen i bitar och lägg i en pajform. Strö över rikligt med kanel och kardemumma. Smula över degen. Strö pärlsockret på alltihopa. In i ugnen på ca 225 grader. Vänta 20 LÅNGA minuter. Viola!



Vi var så sugna att vi hann äta upp halva pajen innan den fastnade på bild, men så här såg resten ut iallafall.



Självklart åt vi vår favoritglass till. Lemoncurd med maräng. Har ni inte provat denna glass borde ni göra det! Sagoligt gott!

Familjehelg




Hemma igen efter en skön helg med mycket familj. När man bor långt borta från familjen ses man inte så ofta, men när man väl gör det så är det bara för att umgås och det är bra. Som jag trott blev det inga långa sovmornar, men det gör ju inget. Däremot blev det några härliga höstdagar med bl. a. fin promenad i Slottsskogen i Göteborg. En stor park mitt i stan med hästar, getter, sälar m.m.

Jag älskar Stockholm och tycker det är så vackert, men någon slottsskog har vi minsann inte!



Det blev tåg hem för min del. Det är alltid spännande att se hur det går... och idag gick det bra! Prick i tid. Tack SJ. Brukar somna så fort jag sätter mig på tåget, men idag satt jag och läste hela vägen. Bra gjort!


Fick låna boken av en kollega. "Finns inte på kartan" av Carin Hjulström. Lite seg i början, men annars en småmysig bok om livet i glesbygden.

Nu är det slut på långhelgen och imorgon ska jag upp tidigt tidigt och jobba.



Så det kan gå

Ja, då har jag 3 degar i kylen och 3 limpor i ugnen. Fick flera beställningar från jobbet och tänkte även ta med blåbär-valnötslimpor till brorsan i Gbg i helgen. Så nu har det blivit brödbak nästan varje dag! Men det är roligt. Är dock lite trött. Ska bli skönt att komma iväg i helgen. Sen om det blir så lugnt med en 1,5-åring och en 1-månads bäbis återstår att se... Hoppas dock på fint väder och några sköna höstpromenader!



Kanske mata lite fåglar?

Natti natti

Uppe i ottan



Idag var jag uppe i ottan och har fått till 2 limpor och några frallor. Startade en ny deg också när jag ändå höll på :-)

Snart dags att gå till riktiga jobbet!

Latte och Avène



Idag hade jag en kort dag. I alla fall jobbmässigt. Slutade redan kl 14 och hann hem och pusta ut lite innan kvällens aktiviteter. Höll på att inte komma iväg, men var glad att jag gjorde det ändå.

Kvällens första aktivitet bestod av att fika med fina Anna, som bjöd mig på kaffe latte och en finfin marshmallowkaka, med grädde så klart.

Kvällsaktivitet nr 2 var en inbjudan från Avène. Sällan vi farmaceuter får gå på sådana där infokvällar så man får passa på när det finns möjlighet. Det är ju en fördel att veta något om produkterna så man kan rekomendera rätt produkt till rätt kund. Annars kan det bli tokigt. Hudvårdstips och goodiebag får man på köpet :-)

Verkar som det är ett bra märke som inte innehåller en massa konstigheter. Alla produkter innehåller det speciella mineralvattnet från Avène och är anpassade för den känsliga huden. Avène ligger i Frankrike och dit skickar även läkare patienter med problemhud och det ska finnas studier på att det faktiskt hjälper även de med svårare hudproblem.

Huden är ett intressant organ. Skulle vara spännande att lära sig ännu mer! Ja, jag är ju egentligen fascinerad av hur hela kroppen är konstruerad. Helt amazing!




Min goodiebag :-)


Nu är det dags för sängen. Har 2 degar på jäsning som ska gräddas i morgon före jobbet :-)



Hösten

Idag var det dags att låta cykeln vila och ta sig till jobbet till fots istället. Vilken härlig höstdag! Kallt och klart med fina träd. Stötte på en gymnasiekompis på vägen. Det var kul! Sthlm är inte så stort ändå...




En ensam liten fluga och några blommor tror att det fortfarande är sommar.








På väg hem från jobbet. Mina fötter och jag




Fina fina träd

Blåbärsbröd och trevligheter




Lovade ju uppdatering om blåbärsbrödet. Och ja, det blev en riktig hit! Tog med till ledarträffen idag och allt bröd tog slut :-)

Ett inte så svårt bröd och lätt att lyckas med. Bakas i formar vilket gör att de håller formen. Blev riktigt luftigt och blåbären gjorde det saftigt. Receptet är hämtat från Jan Hedhs bok "Bröd". Ett tips till brödintresserade :-)



Använde Manitoba Cream istället för vetemjöl special och fick knåda lite längre än anvisning för att degen skulle bli sådär spänstig och härlig.



Valnötterna åker i sist.



Färdigjäst!



På jäsning i formar bland Afrikasouvenirerna! Temperaturen i vardagsrummet känns lagom för jäsningen. Köket blir lätt för varmt. Så här trivs bröden fint. Tycker det blir bättre när degen får jäsa lite längre och lite svalare...



98 grader ska det vara när bröden är klara. Ca 40 min i ugnen. Först in med vatten och vädra några gånger under gräddningen för att få ut ångan så det blir en härlig krispig skorpa!



Ränder på raken och på snedden :-)



Blåa och fina. Nästan lila :-)


Här är brödet väl inpackat i mina nysydda brödpåsar. Redo för transport :-)

Härliga lördag!

Vaknade tidigt idag och masade mig motvilligt ur sängen. Men vilken underbar morgon det blev! Härligt att vara uppe tidigt när det är alldeles lugnt och stilla ute. Särskilt en vacker höstdag som denna. Klarblå himmel och den härliga höstsolen som lyser upp de vackra träden. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig.

Var på ledarträff med församlingen. När det var dags att gå hem var det en som ville ge bort 2 biljetter till Hem & Villa-mässan i Älvsjö! Jag som hade tänkt gå dig i morgon :-) Så häftigt när man på sådana sätt kan hjälpa varandra helt utan att veta om varandras behov i förväg!



Nu väntar jag besök av en vän jag inte sett på länge. Ser fram emot en kväll med härligt tjejsnack och uppdatering. Har saknat det :-)


BRÖD!

Idag har jag sålt mina första bröd! Det var sådana här som jag kallar för dinkelfavorit. De blir alltid bra. Receptet kommer från den underbara bloggen Pain de Martin.



En härlig känsla att någon köper något som jag har gjort. Inte så mycket för pengarnas skull, men att någon faktiskt är villig att betala för något som jag producerat! Fick även 10 kr i dricks. Min kund hon fick en nysydd brödpåse på köpet :-)

Nu ska jag ta hand om mina blåbärslimpor som snart ska in i ugnen. Har hittils gjort 4 limpor idag. 2 kvar! Återkommer med resultatet!

Fantastiska grannar!

 


Idag gjorde jag det som man inte får göra- "lånade" av grannens tvättid. Skulle bara tvätta några handdukar (som nu ska bli brödpåsar). Grannen kunde ju alltid snabbspola mitt program om det inte skulle hinna klart tills hon skulle börja tvätt tänkte jag.
Jag sprang ner när jag trodde handdukarna skulle vara klara och möttess av en strålande söt liten dam. Hon hade redan hängt upp mina handdukar i torksåpet och sa att hon kan vika ihop dem när de hade torkat. Tänk vad härligt med sådana människor. Vanligtvis är det inte så poppis om tvättstugan inte är ledig i tid.

Tummen upp för alla trevliga grannar!



Grannen fick några helt nybakade rödbetsfrallor som tack! Jag fick en kram!


Tomaterna är mogna!



Idag var det dags att skörda min allra första egenodlade tomat. Åh vad god den var! Inte som de man köper i affären inte. Jag satte fröna för ungefär ett halvår sen. När de kommit upp såg de ut så här:




Efter några månader så här:



Och nu börjar de bli riktigt stora.




Har funderat på att slänga ut dem för att bereda plats åt något annat, men när man odlat något från grunden gör det ont i hjärtat att slänga dem innan de blommat klart. Fick betydligt fler plantor än jag kunde ta hand om själv och alla som varit hemma hos mig har fått med sig någon hem :-)

Mina tomater är odlade i såjord, men när de växt till sig lite satte jag dem i Hasselfors P-jord som ska vara välgödslad och bra. Alla plantor har haft sin egen kruka från start. Avskurna mjölkförpackningar är utmärkta att odla i! Innan det var dags att plantera om i nuvarande krukor har det blivit 2 omplanteringar. Det gick åt mycket jord kan jag säga! Tur att jag har Plantagen ganska nära. Cykeln klarade en 50-kg säck!

Det är något speciellt med att odla. Får lyckokänslor när man ser att det börjar växa något levande från bara små frön! Bra terapi om man är deppig.

Äntligen!

Ja, då har jag äntligen fått min egna fina blog! Det är aldrig försent :-) 

Här kommer det komma inlägg om livet mitt som innehåller mycket brödbak, matlagning, träning, pysslande, livsfrågor och annat smått och gott.

Ska bli spännande och roligt att börja blogga!



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0